Semnificatia karmica a lui Saturn

Marele intelept Buddha a revelat “legaturile fundamentale ale suferintei”;

<<Puterea de intelegere si actiune sau gradul mai mare sau  mai mic de ignoranta depind de propria noastra KARMA (sau altfel spus de ceea ce numim destin).

          De propria noastra KARMA depinde intr-o foarte mare masura constiinta individuala si modul predominant de oglindire a realitatii care ne caracterizeaza.

          De constiinta depind numele si forma,

          De nume si forma depind organele simturilor,

          De cele sase organe ale simturilor ( mentalul este cel al 6-lea organ de simt) depinde contactul,

          De contact depinde senzatia,

          De senzatie depinde dorinta,

          De dorinta depinde atasamentul,

          De atasament depinde existenta,

          De existenta depinde nasterea,

          De nastere depind: batranetea, moartea, tristetea, inlantuirile, lamentarile, mizeria, moartea, durerile, regretul, disperarea,

          Astfel, datorita legaturilor ce exista intre ele, agregatele suferintei decurg unul din altul..>>

          Iata deci ca in varful acestei derulari a inlantuirilor karmice, Buddha plaseaza puterea de intelegere. In astrologie, puterea de intelegere este indicata de Jupiter, fiind evident faptul ca un anumit nivel de intelegere conditioneaza un anumit grad de elevare a actiunilor umane. In functie de karma proprie, fiecare avem un nivel mai mic sau mai mare de intelegere. Dincolo de Jupiter se afla insa Saturn, planeta intelepciunii. Abia dupa ce intelepciunea este bine fixata intr-o fiinta, ea are acces la energia planetelor transsaturniene, in mod real devenind acel “ intelept ce domina astrele” (adica isi ridica posibilitatile propriei fiinte la dimensiuni macroscopice).

          Saturn, ca energie, poate fi manifestat de fiecare om la doua nivele:

           – inferior – sub aspectul de incapatanare, rezistenta oarba, materialism, atasament furibund, aviditate, sete de putere, frica, nizoneism (sau refuz al noului), pragmatism obsesiv

           – superior – sub aspectul de intelepciune, detasare, renuntare la inutil, grosier si iluzoriu, rabdare, acces la dimensiunea atemporala (chiar la cronica akasha), stabilitate ( in adevar si puritate).

          Plasarea lui Saturn intr-o anumita zodie blocheaza sau inhiba manifestarea acelei energii specifice in fiinta noastra, aratand ca noi am utilizat excesiv si/sau negativ acea energie. Fiinta resimte, in general, o frustrare in raport cu zodia si casa in care este plasat Saturn; dar, evoluand spiritual, ea poate atinge nivelul spiritual al lui Saturn, devenind inteleapta in maniera particulara indicata de “seniorul karmei”.

          Saturn in semne

          Saturn in berbec – indica, in general, o karma de agresivitate, manifestandu-se prin inhibarea initiativei, dificultati de a actiona, de a conduce si frica de violenta. La nivel superior, nativul (dupa ce si-a sublimat si apoi transcens pornirile agresive) atinge intelepciunea (detasarea, inspiratia) in actiune si in maniera de a conduce. (A se asimila AHIMSA)

          Saturn in Taur – indica, in general, o karma de posesivitate, manifestandu-se prin aviditate materiala, dificulatati in acumularea valorilor financiare, frica de saracie ce genereaza un atasament feroce. La nivel superior, individual devine un maestru al vehicularii valorilor materiale cu o perfecta detasare. ( A se asimila APARIGRAHA)

          Saturn in Gemeni – indica, in general, o karma de ignoranta. Nativul s-a jucat cu cunostintele sale, comunicandu-le ineficient sau iresponsabil in alte vieti. Acum, lui i se blocheaza accesul la anumite informatii, generandu-i o aviditate de a sti, o frica de a nu ramane ignorant sau neinformat, si dificultati de comunicare cu ceilalti. La nivel superior, individul poate atinge deplina cunoastere si intelepciunea in comunicare. (A se asimila SATYA, SVADHYAYA)

          Saturn in Rac- indica, in general, o karma familiala (atasamente familiale extrem de puternice, manifestate prin manipularea extrem de restrictiva a membrilor familiei in alte vieti.) in prezent, viata familiala poate fi austera, plina de raceala, de duritate (din partea parintilor, in raport cu nativul), de frustrare emotionala. Apare o frica de a nu fi ranit emotional, de a nu ramane fara locuinta, fara mijloace de trai. La nivel superior, intelepciunea se va putea manifesta prin ospitalitate, senzatia de obicuitate ( omniprezenta, ceea ce nu presupune atasamentul de un anumit loc), detasarea in raport cu alimentatia grosiera ( prin capacitatea de hranire subtila). ( A se asimila APARIGRAHA)

          Saturn in Leu – indica in general, o karma legata de putere politica ( sau pozitie sociala), afirmare si celebritate. Nativul a gresit in alte vieti prin atasamentul fata de pozitia sa si manifestarea tiraniei si arogantei (chiar megalomanie). El traieste acum frica de a nu fi umilit, injosit, de a nu i se impune fortat vointa altora, avand  dificultati in a se afirma si o mare aviditate de celebritate, de stralucire. Intelepciunea in acest caz se va obtine prin identificarea cu vointa si creativitatea Divina. (A se asimila ISHVARAPRANIDHANA, AHIMSA).

          Saturn in Fecioara – indica, in general, o karma profesionala. Nativul se teme acum ca nu este suficient de constiincios, devotat, serviabil, ca nu este suficient de plin de discernamant si corect retribuit pentru munca sa. Poate apare o anumita aviditate materiala si un perfectionism obsesiv. Setea de analiza si concretete se depasesc prin intelepciune  (raportare la Dumnezeu, detasare, iubire). (A se asimila APARIGRAHA ISHVARAPRANIDHANA).

          Saturn in Balata – indica, in general, o karma relationala. Individul poate fi marcat de o anumita izolare in plan social, de dificulati de comunicare afectiva, avand o “sete” intensa de iubire, armonie, echilibru, relatii. Intelepciunea se atinge,  in acest caz, prin cultivarea iubirii, armoniei, comunicarii.

          Saturn in Scorpion – indica, in general, o karma sexuala. Nativul a putut face excese sexuale in alte vieti si s-a putut preocupa in mod exagerat de tot ce este ocult, misterios si chiar destructiv. Acum, traieste o sete intensa si obsesiva de a-si satisface dorintele, o anumita frica de moarte, de austeritate (sau de renuntare impusa). Intelepciunea se va atinge prin controlul perfect al dorintelor (sublimare si, apoi, transcendere) si trairea unor satisfactii elevate, spirituale. (Santosha, Aparigraha, Brahmacharya).

          Saturn in Sagetator – indica, in general, o karma legata de pornirile aventuriste, senzualitate si activitatile de invatamant. Nativul are o intensa dorinta de a calatori, a trai viata din plin (chiar cu multe excese), de a intelege profund si de a transmite altora cunoasterea sa. Frica sa vine din fixarea sa intr-un anumit loc, din incapacitatea de a intelege profund, de a nu trai viata plenar. Intelepciunea va fi dobandita prin atingerea unei perfecte maiestrii in orice domeniu si manifestarea acestei stari (SVADHYAYA, ISHVARPRANIDHANA, BRAHMACHARYA).

          Saturn in Capricorn – indica, in general, o karma profesionala si de integrare sociala. Nativul e marcat de setea de putere, aviditatea materiala, frica de anonimat (de a ramane in paturile de jos ale societatii). Intelepciunea va fi atinsa prin transcenderea atasamentelor si atingerea maturitatii spirituale.

          Saturn in Varsator – indica, in general, o karma relationala, comunicationala. Nativul are o mare aviditate de cunoastere, dificultati de comunicare cu prietenii, cu anturajul, o frica de haos, de nebunie, de multimi de oameni necontrolate, in care s-ar putea “dizolva”, de evenimente neprevazute. Intelepciunea se va atinge pe calea altruismului, generozitatii, cunoasterii, iubirii.

          Saturn in Pesti – indica, in general, o karma emotionala, legata de ascetism, misticism si credinta. Nativul a fost in alte existente credul pana la naivitate, mistic pana la iluzionare, masochist pana la autodistrugere. El este acum marcat de frica de singuratate, frica de suferinta, frica de a crede plenar, neconditionat, dorinta de a se sacrifica, masochism, frica de nebunie. Intelepciunea se atinge prin cultivarea discernamantului, a iubirii, a increderii in propria fiinta, a luciditatii. (SANTOSHA, AVADHYAYA).

          Saturn aduce o anumita detasare, o anumita selectivitate, un anumit discernamant si o anumita lentoare, intr-o directie anume. Daca Jupiter este filozofia sau doctrina spirituala, Saturn reprezinta aplicarea practica si concretizarea spirituala, cristalizarea.

          Jupiter reprezinta intelegerea, Saturn reprezinta practica  (in conformitate cu Tantra-Sara: ” Mai presus de cei care inteleg sunt cei care aplica”). Saturn, prin tendintele ce le confera (catre rezerva, restrangere, abtinere) poate fi asimilat cu practica yoga ( asa cum India este asimilata cu Capricornul). Primele nivele in yoga -YAMA, NYAMA – semnifica “infranari, abtineri” si, respectiv, “reguli de disciplina individuala” (codul moral si etic, adica exact simbolismul lui Saturn). Saturn mai aduce o capacitate de concentrare, o mare responsabilitate, seriozitate si  melancolie, acolo unde este plasat.

          In functie de elementul zodiei in care este plasat, putem spune ca Saturn genereaza un anumit blocaj:

          – la nivelul lui Muladhara-Chakra (Saturn in semne de pamant)

          – la nivelul lui Swadhisthan-Chakra (Saturn in semne de apa)

          – la nivelul lui Manipura-Chakra (Saturn in semne de foc)

          – la nivelul lui Anahata-Chakra (Saturn in semne de aer)

 

          Saturn in case

          Saturn in casa I – indica o karma legata de manifestarea personalitatii. Nativul a fost probabil prea arogant sau agresiv in alte vieti, iar acum trebuie sa-si transforme personalitatea, trecand prin faza unei slabe imagini de sine.

          Saturn in casa a II-a – indica o karma legata de valorile material financiare. Nativul va cunoaste o anumita austeritate materiala, care-l va determina sa cultive detasarea.

          Saturn in casa a III-a – indica o karma relationala.. Nativul vrea sa cultive concentrarea, profunzimea gandirii, seriozitatea in contactele cu anturajul si in modul de a comunica.

          Saturn in casa a IV-a – indica o karma familiala mai curand negativa. Trebuie controlate sensibilitatea, emotiile, imaginatia si detasarea in raport cu caminul si familia (un atasament profund in aceasta directie provine din alte vieti.)

          Saturn in casa aV-a – indica o karma in raport cu parintii (din postura de copil) sau in raport cu copiii (din postura de parinte), ca si in legatura cu iubirea, creativitatea si distractiile. Blocaje, dificultati, frustrari in aceste domenii. Nativul trebie sa cultive detasarea si intelepciunea, pentru a depasi karma negativa din acest sector. Fiinta are o mare sete de iubire, erotism, placere, dar si dificultatea de a le savura.

          Saturn in casa a IV-a – indica o karma profesionala si legata de sanatate. O atitudine dura fata de sobordonati in alte vieti, excese irationale de activitate au condus la karma negativa din prezent. Pot apare probleme de sanatate (piele, oase) si grele responsabilitati profesionale. Trebuie cultivata detasarea, luciditatea, seriozitatea, discernamantul si trebuie depasita melancolia in munca.

          Saturn in casa a VII-a – indica o relatie de cuplu traita intr-o maniera traditionala, austera, restrictiva si multa raceala manifestata in plan social. Este o karma relationala. Nativul trebuie sa-si asume responsabilitatile refuzate in alte vieti. Detasare fata de grupul social.

          Saturn in casa a VIII-a – indica o karma legata de sexualitate, bani, mosteniri. Detasarea este necesara pentru a depasi extremismul si pasionalitatea excesive, din alte existente. Nativul are o mare sete de placeri, dar si dificultati in a le avea si savura. Blocaje in manifestarea erotismului.

          Saturn in casa aIX-a – indica o karma legata de spiritualitate, principii filozofice. Nativul a fost dogmatic, ingust in viziunea sa, in alte vieti, riscand sa i se impuna acum principii sau doctrine la modul intolerant (eventual eronate, aberante). Are o mare nevoie de a-si largi viziunea spirituala si de a-si manifesta generozitatea.

          Saturn in casa a X-a – indica o karma legata de cariera si planul social. Nativul se va putea afirma in aceste domenii in a doua parte a vietii, implinindu-si ambitiile, nevoia de putere si responsabilitatile. El trebuie sa-si dezinhibe vocatia de lider, de conducator.

          Saturn in casa a XI-a – indica o karma relationala. Nativul trebuie sa se deschida catre prieteni si comunicare, integradu-se in grupuri, fiind altruist, generos.

          Saturn in casa a XII-a – indica multe blocaje, inhibitii, temeri, cu  care nativul vine din alte existente. Unele boli cronice (piele, oase) pot lichida o karma negativa. Luciditatea, discernamantul, cunoasterea trebuie cultivate pentru a intelege semnificata incercarilor prin care trece.

 

 

 

Reclame
Published in: on septembrie 15, 2008 at 8:31 pm  Lasă un comentariu  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://informatiiutile.wordpress.com/2008/09/15/semnificatia-karmica-a-lui-saturn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: